没食子酸エピガロカテキン(エピガロカテキン、Epigallocatechin gallateEGCg)はエピガロカテキンと没食子酸のエステルであり、カテキンの一種でエピガロカテキンガレートとしても知られる。

EGCgは、植物の中で特にお茶に最も豊富に含まれている(59.1%)カテキンであり、強い抗酸化活性を示し、緑茶に含まれており、紅茶ではEGCgがテアルジンに変換されているため含まれていない。このEGCgは、カテキンの中でも一番抗酸化作用が高く、様々な作用があることを知られている。

Epigallocatechin gallate (EGCg) is an ester of epigallocatechin and gallic acid, also known as epigallocatechin gallate, which is a type of catechin.

EGCg is the most abundant (59.1%) catechin in plants, especially in tea, and exhibits strong antioxidant activity, and is found in green tea. However, black tea is not included because EGCg is converted to theardin. EGCg is known to have the highest antioxidant activity among catechins and to have various effects.


■抗ウイルス作用

カテキンは細菌にもウイルスにも効果があります。ウイルスは細胞の中で増殖します。インフルエンザなどのウイルスは体内に入ると、決められた細胞につく働きがありますが、カテキンを取り入れるとウイルスが細胞につきにくい状態になるので、細胞内で増殖できないため、結果的に風邪予防に役立ちます。

 

■抗菌作用

カテキンには抗菌作用があるので食中毒の原因となるO-157(腸管出血性大腸菌)などの食中毒菌や胃潰瘍や胃がんの原因となるピロリ菌の増殖もおさえるので、食中毒予防や胃潰瘍予防に働きます。    

 

■虫歯・口臭予防

虫歯の原因はミュータンス菌が歯に付着し、酸をつくることで歯の表面のエナメル質が溶け、虫歯ができてしまいます。カテキンはミュータンス菌の増殖を抑えるので、虫歯予防ができます。

 

■抗酸化作用

活性酸素は毒性があり、体内の細胞を酸化させ、老化や病気の原因になります。抗酸化作用とは活性酸素を除去する働きで、老化や病気の予防に役立ちます。カテキンには毒性のあるスーパーオキシドや一重項酸素と言われる活性酸素を無毒化します。

■抗ガン作用 

カテキンには活性酸素除去作用やがん細胞の抗突然変異抑制作用があります。さらにがん細胞の増殖を抑える働きもあるため、がん予防に役立ちます。

■コレステロールを下げる作用

カテキン食事中のコレステロールの吸収を抑え排出を促す働きがあります。コレステロールにはLDL(悪玉)コレステロールとHDL(善玉)コレステロールの2種類がありますが、動脈硬化を引き起こし心筋梗塞や脳梗塞の原因になるのはLDLコレステロールです。カテキンを摂取することでLDLコレステロールのみが低下し、HDLコレステロールには影響しないので、動脈硬化の予防に役立ちます。

■血糖の上昇を抑える作用 

カテキンは食後、腸からの糖の吸収を抑える働きがあります。血糖値はご飯やパン、麺類など糖質を多く含む食品や菓子類、果物などで上がります。血糖値は食後に上昇するので、食前に取り入れることで、腸からの糖の吸収が緩やかになります。

■肥満予防 

 一定量のカテキンを摂取し続けると、肝臓での脂質代謝が高まり、エネルギー消費が高まるため、体脂肪が減少します。またカテキンを継続的に摂取し続けると、食事性脂肪の燃焼を上昇させ、食事誘発性体熱産生も上昇させます。食事誘発性体熱産生とは食事後の消化、吸収によって消費エネルギーのことです。消費エネルギーは基礎代謝、身体活動代謝、食事誘発体熱産生の3つがありますが、そのうち食事誘発体熱産生は消費エネルギー約1015%です。内臓脂肪が多い人ほど、食事誘発体熱産生が低いので、カテキンの摂取により、消費エネルギーが増加し、肥満予防に役立ちます。

■ Antiviral action

Catechins are effective against bacteria and viruses. Viruses multiply inside cells. When viruses such as influenza enter the body, they have the function of attaching to certain cells, but when catechins are taken in, the virus becomes difficult to attach to the cells, so it cannot multiply inside the cells, and as a result, it helps prevent colds. 

 

■ Antibacterial action

Catechin has an antibacterial effect, so it suppresses the growth of food poisoning bacteria such as O-157 (enterohemorrhagic Escherichia coli), which causes food poisoning, and Helicobacter pylori, which causes stomach ulcers and stomach cancer. 

 

■ Prevention of tooth decay and bad breath

The cause of tooth decay is Streptococcus mutans, which adheres to the teeth and produces acid that dissolves the enamel on the surface of the teeth, resulting in tooth decay. Catechin suppresses the growth of Streptococcus mutans, so it can prevent tooth decay.

 

■ Antioxidant action

Active oxygen is toxic and oxidizes cells in the body, causing aging and disease. Antioxidant action is the work of removing active oxygen, and it is useful for preventing aging and disease. Catechin detoxifies toxic superoxide and active oxygen called singlet oxygen.

■ Anti-cancer effect 

Catechin has an active oxygen scavenging effect and an anti-mutation suppressing effect on cancer cells. It also helps prevent cancer by inhibiting the growth of cancer cells.

■ Cholesterol-lowering action

Catechin has the function of suppressing the absorption of cholesterol during meals and promoting its excretion. There are two types of cholesterol, LDL (bad) cholesterol and HDL (good) cholesterol, but it is LDL cholesterol that causes arteriosclerosis and causes myocardial infarction and cerebral infarction. Ingesting catechins lowers only LDL cholesterol and does not affect HDL cholesterol, which helps prevent arteriosclerosis.

■ Suppresses blood sugar rise 

Catechin has the function of suppressing the absorption of sugar from the intestine after meals. Foods containing a lot of carbohydrates such as rice, bread, noodles, sweets, fruits, etc. raise blood sugar levels. Since blood sugar levels rise after meals, taking it before meals slows down the absorption of sugar from the intestine.

■ Obesity prevention 

Continuing to ingest a certain amount of catechins increases lipid metabolism in the liver, increases energy consumption, and reduces body fat. Continuous intake of catechins also increases dietary fat burning and diet-induced body thermogenesis. Diet-induced thermogenesis is the energy expended by postprandial digestion and absorption. There are three types of energy consumption: basal metabolism, physical activity metabolism, and meal-induced body heat production. Diet-induced body heat production is lower in people with more visceral fat, so catechin intake increases energy consumption and helps prevent obesity.